2006-09-05

Červené tlačítko znamená konec

MacOS X 10.4. Tiger je určitě skvělý systém, avšak nic není dokonalé a tak i on má několik mušek. Jednou z nich je ne zcela konzistentní chování tlačítek v záhlaví každého okna. Červené tlačítko někdy ukončí aplikaci, někdy pouze uzavře aktuální okno. Zelené tlačítko zase ne vždy maximalizuje okno do plné velikosti. Pokud chcete chování těchto tlačítek sjednotit, je tady zcela nová aplikace s příhodným názvem Stoplight (neplést se Spotlight ;-)). Pro správnou funkčnost musíte nejprve nainstalovat SIMBL(ne všichni mají rádi tento hack). Aplikace je univerzální(UB) a zatím funguje pouze pro Cocoa aplikace.
Zajímavá je historie, jak tato aplikace přišla na svět. Na serveru InsanelyMac se rozhodli, že systém MacOS X zbaví všech iOtravností a že budou vypisovat ceny pro programátory za jejich odstranění. První z nich byla právě cena 500$ pro toho, kdo vyřeší za víkend problém s tlačítky. A protože se našel zdatný programátor, máme tady novou aplikaci. Jste-li někdo schopný prográmator na platformě MacOS X, sledujte server InsanelyMac, soutěž bude prý pokračovat.

1 komentář:

wizzi řekl(a)...

Cau,pri nekonzistenci ovladani si myslim, ze jde spis o uzivatelske nepochopeni funkce cerveneho tlacitka a systemu rozdeleni aplikaci nez ze by slo o nekonzistentnost systemu. Jde totiz o to, ze u Aple jsou 2 typy alpikaci. 1. typ je ten, ktery je jen "jednookeni" tzn, ze aplikace ma jen jedno sve okno a v tom se dela vse a nepotrebuje otevirat vic oken. V tomto pripade se cervenym tlacitkem aplikace ukonci. Priklad muze byt treba Kalkulacka nebo System preferences. To jsou aplikace, ktere uz ze sve logiky nepotrebuji vic oken a tak se cervenym tlacitkem ukonci. Pak jsou ale treba aplikace jako Safari, ktere je "multiokenni" aplikace, ktera kliknutim na cervene tlacitko uzavre jen samotne okno, ale aplikace zustane pustena. stejne tak jako treba Word, Photoshop anebo jakakoliv jina aplikace, ktera umoznuje mit otevrenych vic oken a v kazdem zpracovavat jiny ukon/dokument. Tam mak cervene tlacitko uzavre jen jedno samotne okno, ale aplikace zustane spustena, aby v ni clovek mohl dal pracovat v ostatnich oknech/na ostatnich dokumentech. Me to prijde jako naprosto logicke reseni a nevidim v nem zedny problem.
zdravim wizzi